www.EmielRos.nl (Emiel Ros 1937-2015)

Ross Badge

Onthulling Plaquette 2006

OnthullingOp 23 september 2006, omstreeks 10.15 arriveerde bemanningslid John Tayloe uit Edam waar hij te gast is bij Marga en Ber Eeltink. In de Tienerwinkel werd John voorgesteld aan Michael Barkin, consul van de Amerikaanse Ambassade.

De onthulling werd gedaan door John Tayloe en de wethouder Rolf Steenwinkel van Stadsdeel Westerpark. Aan beide zijden van het paneel stonden twee kleinkinderen van Matheus Baarslag en Frederik Houttuin die door het neerkomen van de brokstukken werden gedood. Na het wegnemen van de Nederlands en Amerikaans vlag, werden de vlaggen door de kleinkinderen opgevouwen en als aandenken aan John overhandigd. Eerder had Hans Kloos een gedicht over het vliegtuig voorgelezen.

Na de huldiging was er een bijeenkomst in de Tienerwinkel waar onder het genot van een broodje en koffie even werd bijgepraat. Om 12.30 vertrok John in een klein gezelschap met een antieke reddingsboot naar het Anne Frankhuis waar hij op geweldige wijze welkom werd geheten en een zeer exclusieve rondleiding kreeg. Daarna ging het gezelschap weer in de boot richting het Scheepvaart Museum om een bezoek te brengen aan het V.O.C. schip “Amsterdam”. Na het bezoek vertrok het gezelschap via het IJ richting de Van Noordtkade en om 16.00 uur meerde de boot af bij watersportcentum “De bonte Koe”.
Hierna vertrok ieder huiswaarts, maar de volgende dag werd John uitgenodigd voor een diner in Edam vanwege het feit dat hij op 23 september zijn 82ste verjaardag vierde.

Ik weet zeker dat wij deze John eens goed in het zonnetje hebben gezet om hem een onvergetelijke dag te bezorgen. Bij vertrek vertelde hij dat hij van het begin tot het einde met volle teugen heeft genoten. Op 26 september vertrok hij naar Berlijn om weer aan te sluiten bij de rest van de groep veteranen om een bezoek te brengen aan de twee kampen waar hij gevangen heeft gezeten.

De plaquette is inmiddels opgenomen in het overzicht van Oorlogsmonumenten van het Nationaal Comite 4 en 5 Mei.

Aankomt John Tayloe
Aankomst van bemanningslid John Tayloe (links) in de Westzaanstraat.

John and Hans
Hans Muller† (rechts) stond als 11-jarig jongetje op een dak naar de neerstortende bommenwerper te kijken. Na 62 jaar ontmoette hij een van de mensen waarvan hij dacht dat ze daarbij gesneuveld waren. "Vandaag was echt een sluitstuk van de oorlog."

Kop Koffie
In afwachting van de ceremonie een bak koffie drinken in de Tienerwinkel. V.l.n.r. Marga Eeltink, John Tayloe, Ber Eeltink en stadsdeelwethouder Rolf Steenwinkel.

Amerikaanse Consul
Amerikaanse Consul Michael Barkin schudt de hand van John Tayloe.

Toespraak Ros
Initiator Emiel Ros† spreekt de circa 50 aanwezigen toe.

Dichter Hans Kloot
Stadsdeeldichter Hans Kloos draagt zijn gedicht over de bommenwerper voor, terwijl John Tayloe de Engelse vertaling las.

Onthulling
Bemanningslid John Tayloe en stadsdeelwethouder Rolf Steenwinkel trekken de Nederlandse en Amerikaanse vlaggen van de plaquette af.

Kleinkinderen
Een kleinzoon en een kleindochter van twee burgerslachtoffers overhandigen de vlaggen aan John Tayloe.

Steenwinkel, Tayloe en Ros
Stadsdeelwethouder Rolf Steenwinkel en initiator Emiel Ros lachen bemanningslid John Tayloe toe na zijn dankwoord.

Groep voor Anne Frank Huis
Later op de dag volgde een kort VIP-bezoek aan het Anne Frank-huis. Anne Frank schreef in haar dagboek over de bommenwerper.

John Tayloe op VOC schip
De reddingssloep voer door de grachten naar het Scheepvaartmuseum voor een bezoek aan het VOC-schip Amsterdam, als verjaardagscadeau.

John Tayloe met jas
Na enkele dagen in Nederland vertrok John Tayloe per trein naar Berlijn om met de 'American Ex-Prisoners of War' vereniging meerdere voormalige gevangenenkampen te bezoeken.

SVP KunstZonder de hulp van de volgende personen was de onthulling niet te verwezenlijken:
- Vladimir Mars voor het vele werk bij het maken van de plaquette;
- Riet Wesenbeek, Maarten Dubois en Filicia Tyndal voor het verzorgen van de koffie en broodjes in de Tienerwinkel na de huldiging;
- Ad van Deventer voor het verzorgen van de boot en hand en spandiensten;
- mijn zoon René Ros voor het fotograferen.

Voorts gaat mijn dank uit naar de medewerkers van Stadsdeel Westerpark Patricia Uidam, Suzanne van de Wiel en Pieto Dijkstra voor de hulp bij de aanvraag van de straatvergunning, verzenden persberichten en de subsidie aanvraag.
De herinneringsplaquette, de onthulling en de grachtentocht zijn financieel mogelijk gemaakt door Stadsdeel Westerpark.

© 2004-2015 E. Ros† / R.G.A. Ros